Ontstaan

Therapiepaardje is in november 2016 gestart als non-profit organisatie en op 14 maart 2017 brachten wij ons eerste bezoek aan verzorgingshuis Humanitas in Deventer met ons eerste paardje Jip.
Op 26 oktober 2017 werden wij bij notaris Smalbraak officieel ingeschreven als stichting en bij de kamer van koophandel.

In 2017 hebben we 41 bezoeken, in 2018 maar liefst 104 bezoeken en in 2019 ondanks onze kapotte bus nog 131 bezoeken gebracht aan diverse organisaties. Iets waar wij enorm trots op zijn.

 

Komende jaren willen wij Therapiepaardje nog professioneler op de kaart gaan zetten en daar is geld voor nodig.

 

Ten eerste zijn wij actief op zoek naar sponsoren en donateurs.

Ten tweede vragen wij een vergoeding van € 125,- voor onze therapiebezoeken.

Dit bedrag is gebaseerd op het solidariteitsprincipe, dat wil zeggen dat we bij de berekening ervan uitgegaan zijn dat wij ook een aantal bezoeken kunnen afleggen waar geen vergoeding tegenover staat.Therapeutische waarde

 

Al jaren hebben diverse studies aangetoond dat dieren, paarden in het bijzonder, van therapeutische waarde zijn.

 

De termen AAT (animal assisted therapy), AAI (animal assisted interventions), AAA (animal assisted activities), EAT (equine assisted therapy), AEL (equine assisted learning) en AEP (equine assisted psychotherapy zijn in vooral Amerika, bekende vormen van ondersteuning met dieren.

In 1999 werd EAGALA (the Equine Assisted Growth and Learning Association) opgericht als model voor de mentale hulpverlening.

 

In Amerika is het gebruik van kleine therapiepaarden niet meer weg te denken uit ziekenhuizen maar ook in zorginstellingen, gehandicaptenzorg, psychiatrie en zelfs op schoolcampussen worden deze mini paarden ingezet om stress te verminderen.

 

In Nederland is het gebruik van therapiepaarden al wel bekend in de gehandicaptenzorg, denk maar aan het huifkarbed. Ook zorgboerderijen en andere instellingen zetten steeds meer het gebruik van paarden in voor coaching om kinderen en volwassenen trauma te helpen, of bij bedrijfscoaching door middel van paardentaal.Maatschappelijke waarde

Sinds het bestaan van Therapiepaardje was het een streven om samen te werken met mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt, werkfit trajecten, gepensioneerde vrijwilligers en (maatschappelijke) stages (MaS-stage) die kinderen uit het voortgezet onderwijs jaarlijks een aantal uren moeten lopen.


Sinds 2019 zijn wij een door de SBB erkend leerbedrijf en kunnen stagiaires van zowel niv 1,2,3 als 4 (niv 3 en 4 het eerste basisjaar) bij ons hun stage lopen.

Ons vertrouwenspersoon Marieke Edelman kan medewerkers die geconfronteerd worden met ongewenste omgangsvormen, integriteitsincidenten of misstanden helpen. Idealiter bespreken medewerkers dit met hun leidinggevende. Wanneer dit niet mogelijk is, of wanneer ze gewoon met iemand willen sparren is het goed dat zij zich kunnen wenden tot ons vertrouwenspersoon.Duurzaam en Ecologisch

Therapiepaardje is zoveel mogelijk milieubewust!

Om een aantal voorbeelden te noemen..
- De mest word gecomposteerd en teruggebracht op de landen.
- Ons toilet word gespoeld met EM (effectieve micro-organismen), grondwater en we gebruiken biologisch afbreekbaar toiletpapier.
- De mest die onze paardjes tijdens een bezoek neerleggen word opgeruimd met biologisch afbreekbare poepzakjes.

* Voor onze schoonmaakdoekjes zijn wij nog op zoek naar een andere oplossing.
- Wij maken 2x per jaar gebruik van chemische wormkuren. De rest van het jaar krijgen zij Verm-X kruiden brokjes om de darmflora zo optimaal mogelijk te houden. (Veulens of paarden met een darmprobleem worden zo nodig vaker chemisch ontwormd.)
- Virussen, bacteriën, wonden en andere paardenprobleempjes worden zo mogelijk aangepakt met bentoniet klei, groene leem, etherische oliën, traumeel, honingzalf, psyllium, lijnzaad enz..
- De paardjes worden gewassen en verzorgd met biologische en afbreekbare shampoos, natuurlijke insectenbestrijding, kokosolie enz.
- Onze stallen zijn gebouwd uit hergebruikte materialen.

 

Het streven is om meer biologisch en duurzaam te worden.
Uiteraard is er nauw contact met zowel reguliere als alternatieve dierenartsen.

Heeft u nog tips voor ons om nog duurzamer te worden? Wij staan open voor ideeën!Paarden welzijn

Eén merrie vredig etend naast drie hengsten

Een samengestelde kudde

Hiërarchie

Onze missie is om zo natuurlijk mogelijk de paarden te houden.

Ondanks dat wij nog geen paddock paradise hebben (deze is in aanleg), wordt het wel gekeken naar het bevorderen van natuurlijk gedrag.
Zoals ruimte om te spelen, vechten, slapen en kroelen.

Ieder paard is uniek en mag er zijn.

Onze groep bestaat uit IJslanders, moeder overste (een kleine pony die de paardjes onder haar hoede neemt en normen & waarden bijbrengt) en diverse kleine paardjes.


De hiërarchie is duidelijk!
Er is een algemene leider en dat is de IJslander ruin, hij duldt geen wangedrag en haalt vechtende paarden uit elkaar.


De hengsten beginnen zodra het lente wordt met hun krachtmeting en zo word er bepaald wie er dat jaar mag dekken. 
Jaarlijks kijken wij naar welke combinatie mag dekken, om zo bewust mogelijk de juiste eigenschappen en karakters te bepalen.
Als een merrie niet hengstig is, wordt zij met rust gelaten en gerespecteerd als onderdeel van deze kudde.
Niet ieder jaar zullen wij de merries laten dekken. Zij verblijven dan in een andere paddock of weide.
Omdat wij streven naar één kudde, zullen merrieveulens verkocht worden als zij ongeveer 1 jaar oud zijn.
Dan hebben zij voldoende voeding en afweer stoffen bij moeders kunnen krijgen en kennen zij de hiërarchie in een kudde.

De paarden lopen het gehele jaar buiten op de betegelde paddock en hebben altijd toegang tot een grote schuilstal, zand paddock en weidegang als het weer en de weidecondities het toelaten. 

Op de paddock en in de schuilstal hebben wij meerdere voerpunten en zijn er magnesium/zout stenen beschikbaar.
Overal op onze stal zijn hagen en bomen te vinden om een eetbare beschutting te creëren. Denk hierbij aan fruitbomen, winterlinde, zwarte els, wilgen, bramen, diverse bessen soorten, rozenbottels, frambozen, beukhaag en meidoorn.

Er heerst een warme, tevreden en veilige gloed over de kudde en daar kan je als mens alleen maar heel dankbaar voor zijn.