Ontstaan

Therapiepaardje is in november 2016 gestart als non-profit organisatie en op 14 maart 2017 brachten wij ons eerste bezoek aan verzorgingshuis Humanitas in Deventer met ons eerste paardje Jip.
Op 26 oktober 2017 werden wij bij notaris Smalbraak officieel ingeschreven als stichting en bij de kamer van koophandel.

Sinds maart 2017 hebben we meer dan 500 bezoeken gebracht aan diverse organisaties. Iets waar wij enorm trots op zijn.

 

Komende jaren willen wij Therapiepaardje nog professioneler op de kaart gaan zetten en daar is geld voor nodig.

 

Ten eerste zijn wij actief op zoek naar sponsoren en donateurs.

Ten tweede vragen wij een vergoeding van € 130,- voor onze therapiebezoeken.

Dit bedrag is gebaseerd op het solidariteitsprincipe, dat wil zeggen dat we bij de berekening ervan uitgegaan zijn dat wij ook een aantal bezoeken kunnen afleggen waar geen vergoeding tegenover staat.Therapeutische waarde

 

Al jaren hebben diverse studies aangetoond dat dieren, paarden in het bijzonder, van therapeutische waarde zijn.

 

De termen AAT (animal assisted therapy), AAI (animal assisted interventions), AAA (animal assisted activities), EAT (equine assisted therapy), AEL (equine assisted learning) en AEP (equine assisted psychotherapy zijn in vooral Amerika, bekende vormen van ondersteuning met dieren.

In 1999 werd EAGALA (the Equine Assisted Growth and Learning Association) opgericht als model voor de mentale hulpverlening.

 

In Amerika is het gebruik van kleine therapiepaarden niet meer weg te denken uit ziekenhuizen maar ook in zorginstellingen, gehandicaptenzorg, psychiatrie en zelfs op schoolcampussen worden deze mini paarden ingezet om stress te verminderen.

 

In Nederland is het gebruik van therapiepaarden al wel bekend in de gehandicaptenzorg, denk maar aan het huifkarbed. Ook zorgboerderijen en andere instellingen zetten steeds meer het gebruik van paarden in voor coaching om kinderen en volwassenen trauma te helpen, of bij bedrijfscoaching door middel van paardentaal.Maatschappelijke waarde

Sinds het bestaan van Therapiepaardje was het een streven om samen te werken met mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt, werkfit trajecten, gepensioneerde vrijwilligers en (maatschappelijke) stages (MaS-stage) die kinderen uit het voortgezet onderwijs jaarlijks een aantal uren moeten lopen.


Sinds 2019 zijn wij een door de SBB erkend leerbedrijf en kunnen stagiaires van zowel niv 1,2,3 als 4 (niv 3 en 4 het eerste basisjaar) bij ons hun stage lopen.

Ons vertrouwenspersoon Marieke Edelman kan medewerkers die geconfronteerd worden met ongewenste omgangsvormen, integriteitsincidenten of misstanden helpen. Idealiter bespreken medewerkers dit met hun leidinggevende. Wanneer dit niet mogelijk is, of wanneer ze gewoon met iemand willen sparren is het goed dat zij zich kunnen wenden tot ons vertrouwenspersoon.Paarden welzijn

Eén merrie vredig etend naast drie hengsten

Een samengestelde kudde

Hiërarchie

Onze missie is om zo natuurlijk mogelijk de paarden te houden.

Door de komst van onze paddock paradise, met een omloop langs de weilanden word natuurlijk loop gedrag geactiveerd.

Daar zijn plekken om te rusten, rollen, schuren aan een grote borstelpaal en eetbare struiken op de route.


Onze groep bestaat uit IJslanders en inmiddels 13 kleine paardjes.


De hiërarchie is duidelijk.
Er is een algemene leider en dat is de IJslander ruin, hij duldt geen wangedrag en haalt vechtende paarden uit elkaar.


De hengsten beginnen zodra het lente wordt met hun krachtmeting en zo word er bepaald wie er dat jaar mag dekken. 
Jaarlijks kijken wij naar welke combinatie mag dekken, om zo bewust mogelijk de juiste eigenschappen en karakters te bepalen.
Als een merrie niet hengstig is, wordt zij met rust gelaten en gerespecteerd als onderdeel van deze kudde.

Er heerst een warme, tevreden en veilige gloed over de kudde en daar kan je als mens alleen maar heel dankbaar voor zijn.

 

De paarden lopen het gehele jaar buiten op de betegelde paddock en hebben altijd toegang tot een grote schuilstal, zand paddock en weidegang als het weer en de weidecondities het toelaten. 

Op de paddock en in de schuilstal hebben wij meerdere voerpunten en zijn er magnesium/zout stenen beschikbaar.
Overal op onze stal zijn hagen en bomen te vinden om een eetbare beschutting te creëren. Denk hierbij aan fruitbomen, winterlinde, zwarte els, wilgen, bramen, diverse bessen soorten, rozenbottels, frambozen, beukhaag, hazelaar en meidoorn.

Daarnaast werken wij ook zoveel mogelijk bio en ecologisch met alle respect voor onze natuur.

- De mest word gecomposteerd en teruggebracht op de landen.
- Ons toilet word gespoeld met EM (effectieve micro-organismen), grondwater en we gebruiken biologisch afbreekbaar toiletpapier.

- Virussen, bacteriën, wonden en andere paardenprobleempjes worden zo mogelijk aangepakt met bentoniet klei, groene leem, etherische oliën, traumeel, honingzalf enz..
- Onze stallen zijn gebouwd uit hergebruikte materialen.