Therapiepaardje is in november 2016 gestart als non-profit organisatie. Op 14 maart 2017 brachten wij ons eerste bezoek aan verzorgingshuis Humanitas in Deventer met ons eerste paardje Jip.
Op 26 oktober 2017 werden wij bij notaris Smalbraak officieel ingeschreven als stichting en bij de Kamer van koophandel.
Sinds maart 2017 hebben we meer dan 500 bezoeken gebracht aan diverse organisaties. Iets waar wij enorm trots op zijn.
Komende jaren willen wij Therapiepaardje nog professioneler op de kaart gaan zetten en daar is geld voor nodig.
Ten eerste zijn wij actief op zoek naar sponsoren en donateurs.
Ten tweede vragen wij een vergoeding van € 140,- voor onze therapiebezoeken.
Dit bedrag is gebaseerd op het solidariteitsprincipe, dat wil zeggen dat we bij de berekening ervan uitgegaan zijn dat wij ook een aantal bezoeken kunnen afleggen waar geen vergoeding tegenover staat.
Al jaren hebben diverse studies aangetoond dat dieren, paarden in het bijzonder, van therapeutische waarde zijn.
De termen AAT (animal assisted therapy), AAI (animal assisted interventions), AAA (animal assisted activities), EAT (equine assisted therapy), AEL (equine assisted learning) en AEP (equine assisted psychotherapy zijn in vooral Amerika bekende vormen van ondersteuning met dieren.
In 1999 werd EAGALA (the Equine Assisted Growth and Learning Association) opgericht als model voor de mentale hulpverlening.
In Amerika is het gebruik van kleine therapiepaarden niet meer weg te denken uit ziekenhuizen maar ook in zorginstellingen, gehandicaptenzorg, psychiatrie en zelfs op schoolcampussen worden deze mini paarden ingezet om stress te verminderen.
In Nederland is het gebruik van therapiepaarden al wel bekend in de gehandicaptenzorg, denk maar aan het huifkarbed. Ook zorgboerderijen en andere instellingen zetten steeds vaker paarden in voor coaching om kinderen en volwassenen met een trauma te helpen, of bij bedrijfscoaching met de hulp van paardentaal.
Sinds het bestaan van Therapiepaardje was het een streven om samen te werken met mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt, werkfit trajecten, gepensioneerde vrijwilligers en (maatschappelijke) stages (MaS-stage) die kinderen uit het voortgezet onderwijs jaarlijks een aantal uren moeten lopen.
Sinds 2019 zijn wij een door de SBB erkend leerbedrijf en kunnen stagiaires van zowel niv 1,2,3 als 4 (niv 3 en 4 het eerste basisjaar) bij ons hun stage lopen.
Onze vertrouwenspersoon Marieke Edelman kan medewerkers die geconfronteerd worden met ongewenste omgangsvormen, integriteitsincidenten of misstanden helpen. Idealiter bespreken medewerkers dit met hun leidinggevende. Wanneer dit niet mogelijk is, of wanneer ze gewoon met iemand willen sparren is het goed dat zij zich kunnen wenden tot ons vertrouwenspersoon.
Eén merrie vredig etend naast drie hengsten
Een samengestelde kudde
Hiërarchie